Wat zijn poker bots en kan ik ze tegenkomen aan een online tafel?

Author
Auteur Ferry de Groot
poker robot
Laatst geüpdatet: feb 19th, 2024 Delen:

Online poker is al bijna 20 jaar een populair spel op het internet waar veel geld om in gaat. Er zijn daarom altijd criminele partijen die proberen om het spel te beïnvloeden zodat zij veel geld kunnen verdienen. Zo zijn er meerdere manieren van valsspelen in poker geprobeerd. Nu is er echter weer een nieuwe techniek waar via kunstmatige intelligentie een voordeel behaald kan worden aan de online pokertafel.

Wat zijn poker bots? Pokerbots zijn een software dat via AI de speelstijl van een tegenstander vaststelt en zich daar op instelt om zo de grootste kans te creëren om de tegenstander te verslaan. De computer maakt dus de beslissingen in plaats van de speler zelf. Hierdoor zijn poker bots dan ook duidelijk verboden om te gebruiken als je online poker speelt. Echter is het voor pokerplatformen zoals GGPoker en Pokerstars toch verdomd moeilijk om er achter te komen wie er met deze software werkt. Dus hoe kan je, als eerlijke pokerspeler, achter komen dat je tegen een pokerbot aan het pokeren bent?

Wat zijn pokerbots en hoe werken poker bots?

Zoals eerder gezegd zijn pokerbots speciale software dat op een computer geïnstalleerd wordt. Deze bot neemt vervolgens plaats aan een online pokertafel en observeert vervolgens alle spelers aan tafel. Door zoveel mogelijk informatie op te slaan kan de pokerbot uiteindelijk de beste keuzes maken als hij in een hand tegen jou speelt. Echter zijn er verschillende soorten poker bots en niet elke poker bot kijkt naar jou als speler. Sommige bots zijn zo geprogrammeerd om uit wiskundig opzicht met de juiste kansberekening de juiste keuzes te maken. Hierdoor speelt de poker bot perfect, echter kan er door ongeluk natuurlijk alsnog handen verloren worden. Het heeft wiskundig gezien dan echter wel de juiste keuze gemaakt.

Deze poker bots worden ook op verschillende manieren gebruikt en ingezet. Sommige mensen creëren meerdere accounts en laten vervolgens de pokerbots op meerdere tafels spelen. Het is al verboden om meer dan één account te hebben, laat staan deze accounts ook nog eens te laten bespelen door poker bots.

Sommige spelers spelen gewoon op 1 account met de hulp van een pokerbot. Zo hopen zij te leren van de keuzes die deze software maakt om zo een betere pokerspeler te worden. Echter is dit ook gewoon illegaal, een account zal dan ook gesloten worden als het pokerplatform lucht van dit bedrog krijgt.

Echter is het gebruik van poker bots niet altijd een groot succes waarmee je direct veel geld binnen kan harken. Poker blijft een gedeelte geluk, hierdoor kan je verliezen terwijl je de juiste keuze maakt. Ook kunnen poker bots andere spelers wel analyseren, het betekent nog niet dat ze vervolgens altijd de juiste keuze kunnen maken tegen deze speler. Echter is het natuurlijk wel zo, dat je met een poker bot de kans vergroot om over een langere periode geld te verdienen en winstgevend te zijn met poker. Iets wat niet iedereen gegeven is.

pokerkaarten

Hoe herken je poker bots?

Nu je weet dat de mogelijkheid er is dat je een poker bot treft aan de online pokertafel, is het ook goed om te weten hoe je deze poker bots herkent. Hierbij een aantal tips om deze pokersoftware te herkennen:

  • Poker bots nemen altijd een beslissing in een bepaalde tijd. Ze hoeven namelijk niet na te denken over een moeilijke beslissing, of een makkelijke beslissing. Zie je een pokerspeler altijd binnen een zelfde tijdsbestek een beslissing maken of het all-in gaat, een bet called of een andere keuze, dan is dat op zijn minst verdacht. Een menselijke pokerspeler zal namelijk altijd een verschillend aantal seconden nodig hebben om na te denken over een beslissing.
  • Een poker bot kan eventueel ook te herkennen zijn aan de vele tafels die het speelt. Natuurlijk is multitablen iets wat veel voorkomt in online poker. Echter zal een pokerbot bijna altijd meerdere tafels spelen. Dit in combinatie met punt 1 zal een speler heel verdacht maken. Een pokerspeler kan namelijk niet veel tafels spelen en dan elke keer 2 seconden nodig hebben om een beslissing te nemen.
  • Poker bots zijn vaak afgesteld op het spelen van bepaalde ranges of kaarten bij een x aantal pokerspelers aan tafel. Zijn er vervolgens meer of minder spelers dan waar de pokerbot op afgesteld is zal de poker bot altijd een sit-out doen totdat het gewenst aantal pokerspelers aan tafel is. Is de software ingesteld op 4 tot 7 spelers, dan zal het altijd een sit out doen als er minder dan 4 of meer dan 7 spelers aan tafel spelen.
  • Poker bots zijn nooit actief in de chat. Nu is natuurlijk niet elke speler actief in de chat, maar vaak typen spelers een standaard comment als nh (nice hand) of gg (good game). Nu wil het niet zeggen dat een speler die dit nooit doet altijd een pokerbot is. Echter zal een pokerbot nooit een complimentje geven in de chat.
  • Een pokerbot gebruikt altijd het zelfde bedrag of % in bepaalde situaties. Zo zijn ze geprogrammeerd om altijd all-in te gaan in bepaalde situatie of pre-flop altijd een x aantal keer de big blind te raisen. Terwijl menselijke pokerspelers hier vaak in variëren of rare inzetten doen.
  • Pokerbots zijn ook zo veel mogelijk uren actief. Tuurlijk kunnen pokerspeler niet 24-7 actief zijn, is dit wel zo dan zal dit direct opvallen bij de pokerwebsite waardoor de poker bot door de mand valt. Een pokerbot zal echter wel elke dag van de week actief zijn voor een groot aantal uren.

Kan je een poker bot verslaan?

Natuurlijk kan je ook gebruik maken van de kennis dat jouw tegenstander een poker bot is. Als je de patronen weet te herkennen kun je inschatten hoe de poker bot reageert of welke keuze het gaat maken. Pokersoftware speelt namelijk zonder gevoel en zal altijd de zelfde keuzes maken. Aan de andere kant zal de poker bot nooit gefrustreerd raken en tilten. Hierdoor speelt de bot altijd op hetzelfde niveau. Weet je dit uit te buiten dan kun je altijd winstgevend speler tegen deze poker bot. Ook kan de poker bot nooit jouw bluff herkennen. Bluffen kan daardoor minder effect hebben.

Wellicht ook interessant