Kansspelautoriteit: Wat zit er achter de Nederlandse gokwetgeving?

Author
Auteur Jeroen van der Meer
dobbelsteen en casino chips mockup
Laatst geüpdatet: jun 18th, 2024 Delen:

De regelgeving voor gokken in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd en biedt nu veel positieve aspecten voor spelers. Internetgebruikers hebben nu toegang tot vele legale slotmachines, tafelspellen en live games. Er is ook veel veranderd op het gebied van sportweddenschappen.

Officieel geautoriseerde aanbieders zoals Bet777 sportweddenschappen mogen nog steeds niet publiekelijk adverteren in Nederland, wat een belangrijk punt van kritiek is voor experts waar we later op terug zullen komen. Klanten kunnen echter nog steeds volledig legaal gebruik maken van de vele gokopties en profiteren van hoge uitbetalingskansen en geweldige bonussen.

Dit artikel gaat in op de huidige gok- en sportwedwetgeving in Nederland en laat zien welke taken de Kansspelautoriteit heeft en hoe deze werkt.

De taken van de Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit is verantwoordelijk voor het toezicht op en de regulering van de kansspelmarkt in Nederland. Als iemand zich niet aan de geldende kansspelwetgeving houdt, grijpt de autoriteit regulerend in en kan sancties opleggen of aanbieders verbieden. Een belangrijke doelstelling van de Kansspelautoriteit is de bescherming van spelers, die door middel van verschillende maatregelen wordt gewaarborgd.

Hieronder vallen bijvoorbeeld de volgende maatregelen:

  • Toezicht houden op legale aanbieders en actie ondernemen tegen illegale gokdiensten
  • Beheer van het centrale register voor spelersblokkering CRUKS om gokverslaafden of personen die om andere redenen zijn geblokkeerd, de toegang tot gokdiensten te ontzeggen.
  • Preventie van gokverslaving door informatiecampagnes en bevordering van verantwoordelijk gokgedrag onder gebruikers.
  • Toezicht op de naleving van stortings- en opnamelimieten en tijdslimieten voor gokken om het risico op overmatig gokken te minimaliseren.
  • Handhaving van het verbod op reclame voor onlinesportweddenschappen in openbare ruimten, op truien en tijdens sportevenementen om met name jonge spelers en toeschouwers te beschermen.
  • Coördinatie en samenwerking met internationale regelgevende instanties om grensoverschrijdende illegale gokactiviteiten tegen te gaan.

De veiligheid van spelers heeft de hoogste prioriteit bij de Kansspelautoriteit

In Nederland neemt de Kansspelautoriteit verschillende veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat mensen onder veilige omstandigheden kunnen gokken. Als klanten van gokaanbieders tekenen van gokverslaving of een risico daarop vertonen, kan de autoriteit preventieve maatregelen nemen. Het CRUKS-systeem is hiervoor cruciaal.

Het stelt spelers in staat zichzelf of anderen te blokkeren, wat vervolgens kan worden gecontroleerd en geïmplementeerd bij alle aanbieders. Aanbieders van online kansspelen met een vergunning moeten aangesloten zijn op CRUKS en ook voldoen aan andere vereisten. Deze omvatten bijvoorbeeld het verifiëren van de identiteit van klanten en het instellen van inzet- en stortingslimieten.

Dit moet ervoor zorgen dat spelers niet per ongeluk meer riskeren dan ze oorspronkelijk van plan waren. Door strenge regels op te leggen voor reclame, met name in de openbare ruimte en rond sportevenementen, reageert de Kansspelautoriteit op de toenemende druk om jonge en kwetsbare doelgroepen te beschermen. Deskundigen uit de branche hebben hier echter ernstige kritiek op.

Kritiek op het verbod op reclame voor sportweddenschappen

Het verbod op reclame voor sportweddenschappen in Nederland, dat werd ingevoerd om consumenten te beschermen, is zwaar bekritiseerd. Experts in heel Europa stellen dat het verbod op directe reclame een averechts effect heeft. De reden hiervoor is dat het verbod spelers niet informeert over legale en gereguleerde aanbiedingen.

Hierdoor kunnen fans van sportweddenschappen ongewild in de armen van de zwarte markt gedreven worden. Zonder reclame voor legale opties kunnen ongereguleerde aanbieders gemakkelijker in de anonimiteit opereren en hun illegale diensten met succes aanbieden.

De mensen die gebruik maken van deze diensten krijgen onvoldoende bescherming voor hun geld en persoonlijke gegevens. Gokverslaving is ook een veel groter risico bij deze aanbieders.

Het debat toont aan dat er een goede balans moet zijn tussen reclamebeperkingen en voorlichting over veilig gokken. Volgens de meeste experts is helemaal geen reclame niet de juiste aanpak.

De Kansspelautoriteit en de lootbox-controverse bij EA

De Kansspelautoriteit speelde een belangrijke rol in een debat dat tot ver buiten Nederland reikte vanwege de toenemende prevalentie van loot boxes in games. De aandacht ging vooral uit naar EA. Het bedrijf werd bekritiseerd vanwege de lootbox-systemen die worden gebruikt in games zoals FIFA. Loot boxes zijn virtuele schatkisten met willekeurige content. Spelers kunnen dergelijke loot boxes kopen en met een beetje geluk felbegeerde items ontvangen.

Omdat de inhoud van de dozen onbekend is, stellen experts de mechanismen van loot boxes gelijk aan gokken. Hopen op felbegeerde content en het steeds groter wordende verlangen om meer loot boxes te kopen, brengt aanzienlijke risico’s van gokverslaving met zich mee. Dit heeft de spelautoriteiten ertoe aangezet om strengere regels in te voeren.

EA en de hele gamesindustrie moeten nu mechanismen uit games verwijderen die lijken op of zelfs gelijkgesteld kunnen worden met gokken voor echt geld. Een alternatief zou zijn om dergelijke systemen transparanter te maken en ervoor te zorgen dat de leeftijdsvereisten worden nageleefd. Deze stap en de roep om meer transparantie leidden tot discussies in de hele sector over ethiek in games en de bescherming van consumenten, vooral jongere spelers.

Samenwerking met andere regelgevende instanties

De samenwerking tussen de Kansspelautoriteit en de Malta Gaming Authority (MGA) is een goed voorbeeld van de wereldwijde inspanningen om de online kansspelmarkt effectiever te reguleren. Deze overeenkomst maakt de uitwisseling van informatie tussen verschillende autoriteiten eenvoudiger en maakt het zelfs mogelijk om gezamenlijk effectieve concepten voor de bescherming van spelers te ontwikkelen.

Dankzij de overeenkomst met de MGA kunnen illegale gokactiviteiten nu grensoverschrijdend worden bestreden en effectief worden beteugeld. Er kan sneller worden gereageerd op veranderingen in de snel veranderende wereld van online gokken. Dit is weer een stap in de goede richting en komt zowel spelers als gerenommeerde gokexploitanten ten goede.

Blik op de toekomst: Nederland is op de goede weg met de Kansspelautoriteit

Gokken heeft lange tijd aanzienlijke risico’s met zich meegebracht op het gebied van verslaving en fraude. Met de Kansspelautoriteit en de regelgeving voor legaal online gokken en sportweddenschappen die sinds 2021 van kracht is, is Nederland op de goede weg.

Dit betekent dat legale gokdiensten die een hoog niveau van veiligheid voor hun klanten bieden, specifiek kunnen worden gepromoot en continu kunnen worden verbeterd. Er kan effectief worden opgetreden tegen illegale aanbieders. Volgens experts zijn er echter nog meer verbeteringen in de regelgeving nodig om spelers echt optimaal te beschermen.

Het verbod op reclame voor sportweddenschappen wordt bijvoorbeeld zeer duidelijk bekritiseerd, omdat dit geen significante beperking vormt voor legale aanbieders, maar in feite indirect illegale aanbieders bevordert. Het zou daarom beter zijn om gebruikers van sportweddenschappen specifiek te kunnen informeren over legale weddenschappen en de bijbehorende online bookmakers.

Wellicht ook interessant