Hoeveel verdient een paarden jockey met paardenrace?

Author
Auteur Ferry de Groot
horse racing mockup au
Laatst geüpdatet: feb 19th, 2024 Delen:

Paardenrace is helaas niet zo populair als het is in Engeland en andere delen van de wereld. Toch is het voor de fans van paardenraces wel interessant om te weten hoeveel de paardenjockeys nou precies verdienen als ze een race winnen. Er zit echter een verschil in uitbetaling tussen jockeys die meedoen aan races met springpaarden (hindernisbaanrennen) en jockeys die mee doen als sprintraces op een vlakke baan (vlakkebaanrennen).

Bij paardenraces verschilt het per wedstrijd hoeveel prijzengeld te verdelen is onder de winnende paarden. Bij de ene wedstrijd wordt er misschien 10.000 pond verdeeld. Bij de grootste wedstrijden in het Midden-Oosten is er miljoenen aan prijzengeld te verdelen. Bij deze wedstrijden komen dan ook alleen de aller beste paarden aan bod.

Bij de meeste races krijgt het winnende paard 60% van het prijzengeld, de tweede plek krijgt 20%, derde plek 10% en de rest wordt verdeeld onder de plaatsen die volgen. Als een winnend paard een wedstrijd wint met een prijzenpot van bijvoorbeeld 100.000 pond, dan krijgt het winnende paard 60.000 pond. Dit geld wordt vervolgens verdeeld onder de belanghebbende personen rond dat paard.

Vaak gaat 10% van het geld naar de jockey die het paard heeft gereden, en 10% naar de trainer van het paard. De rest van het geld, grofweg 80% van het prijzengeld gaat naar de eigenaar van het paard.

Nu zou je denken, de eigenaar van zo´n paard loopt helemaal binnen. Dit is echter niet zo, paarden eigenaren zijn vaak rijke mensen die  paarden bezitten omdat ze van de sport houden. Vaak kost het hebben van paarden veel meer dan dat het oplevert. Vooral omdat paarden veel geld kosten in aanschaf en het onderhoud van het dier

Daarom zijn het vooral de online casino´s en de wedkantoren die het meeste geld verdienen aan het paardenrace. In ruil daarvoor zijn zij vaak ook de hoofdsponsors in de paardenraces. Zo houdt de sport zichzelf in stand, omdat al deze partijen belang hebben bij elkaar.

Wellicht ook interessant