Wanneer Double Down bij Black Jack?

Author
Auteur Nick van Kempen
blackjack tafel
Laatst geüpdatet: feb 19th, 2024 Delen:

In deze Blog gaan we ons richten op een van de meest intrigerende en strategische zetten in online blackjack: de ‘Double Down’. Als je ooit blackjack hebt gespeeld, heb je deze term vast wel eens gehoord, maar weet je ook wanneer je deze zet moet maken? Laten we dat samen ontdekken!

Blackjack in een notendop

Voordat we ingaan op de ‘Double Down’-strategie, laten we kort de basisregels van blackjack herhalen. Blackjack wordt gespeeld met een of meerdere standaard kaartspellen en het doel is om een hand te hebben die dichter bij de 21 is dan de hand van de dealer, zonder daarbij de 21 te overschrijden. Gezichtskaarten (koningen, koninginnen en boeren) tellen als 10, azen kunnen als 1 of 11 tellen, afhankelijk van wat gunstiger is, en de andere kaarten hebben hun nominale waarde.

Wat is 'Double Down'?

‘Double Down’ is een optie die je krijgt nadat je je eerste twee kaarten hebt ontvangen en voordat je nog een kaart krijgt. Als je ervoor kiest om ‘Double Down’ te spelen, verdubbel je je initiële inzet, en in ruil daarvoor krijg je slechts één extra kaart. Het is een gewaagde zet, maar het kan je winstgevendheid vergroten als je het op het juiste moment gebruikt.

Wanneer moet je 'Double Down' doen?

De beslissing om ‘Double Down’ te doen, hangt af van je twee eerste kaarten en de kaart van de dealer. Hier zijn enkele situaties waarin je kunt overwegen om deze strategie toe te passen:

  1. Waarde 11: Als je twee eerste kaarten een totale waarde van 11 hebben, is ‘Double Down’ bijna altijd een goede keuze. De kans op het trekken van een 10-waarde kaart (10, koning, koningin of boer) is hoog, waardoor je een sterke hand van 21 krijgt.
  2. Waarde 10: Als je twee eerste kaarten een totale waarde van 10 hebben en de kaart van de dealer heeft een waarde van 9 of lager, is dit ook een geschikt moment om ‘Double Down’ te proberen. Dit geeft je een goede kans om een waardevolle 20 te bereiken.
  3. Waarde 9: In sommige blackjack varianten is het ook mogelijk om ‘Double Down’ te spelen wanneer je een totale waarde van 9 hebt. Over het algemeen is dit een riskantere zet en wordt het meestal alleen aanbevolen als de dealer een zwakke kaart heeft, zoals een 5 of 6.

Vermijd 'Double Down' in deze situaties

Er zijn ook momenten waarop ‘Double Down’ wordt afgeraden en vermeden moet worden:

  1. Als je een harde hand hebt (een hand zonder aas of met een aas die alleen als 1 kan tellen) met een waarde van 12 of hoger. De kans om te busten (een handwaarde boven de 21 te krijgen) is hier te groot.
  2. Als de kaart van de dealer een 10 of een aas is. De kans is groot dat de dealer al een sterke hand heeft en je ‘Double Down’-inzet zal waarschijnlijk verloren gaan.

Conclusie

‘Double Down’ is een krachtige strategie in blackjack, maar het is van cruciaal belang om het op de juiste momenten toe te passen. Overweeg deze zet wanneer je een waarde van 11 hebt of een waarde van 10 tegen een zwakke kaart van de dealer. Onthoud echter dat blackjack ook een kansspel is, en soms kun je gewoon pech hebben, ongeacht welke strategie je gebruikt. Speel verantwoord en geniet van het spel!

Wellicht ook interessant