Hoe de poker bracelet de WSOP en pokerwereld veranderde

Author
Auteur Ferry de Groot
wsop bracelet
Laatst geüpdatet: feb 19th, 2024 Delen:

Eerder schreven wij al over hoe Benny Binion Las Vegas veranderden. Echter was hij ook de persoon die de pokerwereld volledig veranderde en het fundament heeft gelegd voor de wereldwijde populariteit die poker tegenwoordig heeft. Eén van de redenen waarom poker tegenwoordig zo populair is, is de World Series of Poker. Een poker evenement bedacht door Benny Binion om de beste pokerspeler te bepalen groeide namelijk uit tot een wereldwijd bekend toernooi waar jaarlijks tien duizenden spelers opkomen. Allemaal op jacht naar een bracelet.

Het begon begin jaren 70 allemaal in het legendarische Horseshoe casino een paar straten gelegen aan de legendarische Las Vegas Strip. In 1970 werd de WSOP voor het eerst georganiseerd door Benny Binion om te kijken wie de beste speler van Sin City was, des tijds deden er maar 7 spelers mee. De eerste 6 tot 7 edities van de WSOP werd de winnaar beloond met een prijs die je zo vaak krijgt bij het winnen van een sportwedstrijd. De winnaar kreeg namelijk een beker, zoals je vaak ook krijgt bij het winnen van een tenniswedstrijd of een voetbalwedstrijd.

bracelet winnaar

De bekende WSOP Bracelet

In 1977 vond Binion dat er een andere prijs moest komen, eentje die anders is dan anders. Dus kwam hij met het idee om armbanden te geven aan de winnaar van een WSOP toernooi. Nu, 45 jaar later is de bracelet een fel begeerde prijs, voor sommige is een bracelet inmiddels meer waar dan het geld bedrag erbij komt kijken.

Binion kwam niet zomaar met het idee van een bracelet. Waar een beker alleen goed is om thuis in de prijzenkast te zetten, is een armband daadwerkelijk iets dat aan tafel gedragen kon worden. Aangezien met poker de handen telkens zichtbaar zijn bij het bekijken van de kaarten of het inzetten van chips, was de bracelet een perfecte prijs. Elke speler aan tafel kon direct zien wanneer een pokerspeler in het bezit was van een bracelet. Elke speler weet dan: ik speel tegen een WSOP kampioen.

Des tijds waren er slechts enkele toernooien die tijdens de WSOP georganiseerd werden. Hierdoor waren er slechts een bepaald aantal mensen die beschikte over een bracelet. Tegenwoordig is dat heel anders. Alleen al in de WSOP van 2022 worden er al 88 bracelets uitgedeeld aan toernooi winnaars.

Hoeveel is een bracelet waard?

Wat is de waard van een bracelet? Allereerst betekent het winnen van een bracelet dat je een mooi bedrag aan toernooigeld kan bijschrijven. Bij het winnen van het main event kan je soms $10.000.000 aan prijzengeld winnen. Echter zijn er ook minder populaire WSOP toernooien waar je als winnaar misschien $40.000 kan winnen.

Qua materialen heeft de bracelet geen enorme waarde. Naar schatting had de bracelet in 1976 een waarde van $500. Doorberekend met de inflatie zou dat vandaag de dag ongeveer $2500 waard zijn. Tegenwoordig hebben de bracelet een materiele waarde van ongeveer $1500.

De waarde van de bracelet zit hem dan ook vooral in de trots, respect en de eer die bij het winnen van een World Series of Poker toernooi komt kijken.

Een bracelet voor het Main Event is wel verschillend vergeleken met die van een normale WSOP toernooi. Zo worden er duizenden kleine diamantjes gebruik voor de bracelet en is de armband voorzien van 10 karaats goud.

bracelet diamanten

Maar hoeveel is een bracelet nou echt waar als het verkocht moet worden? Gelukkig zijn er in de loop van de tijd een aantal spelers geweest die hun bracelet verkocht hebben.

Eén van de bekendste Main Event winnaars is Jamie Gold. Gold wist het Main event van 2006 te winnen, wat goed was voor 12 miljoen dollar. Helaas voor hem verkocht hij voor de start 50% van zijn inleg aan een investeerder. Hierdoor moest hij 6 miljoen van zijn winst afstaan.

Zijn bracelet ging vervolgens te koop op een veilingsite waar de bracelet uiteindelijk $65.000 opleverde.

In 2010 werd het main event gewonnen door Peter Eastgate. De Deen won het evenement wat goed was voor ruim 9 miljoen dollar. Aan geld geen gebrek dus, toch zette hij zijn gewonnen bracelet te koop. Niet om er zelf rijker van te worden, de opbrengsten gingen namelijk volledig naar het goede doel van Unicef. Uiteindelijk bracht de armband een kleine $150.000 op.

Ook een minder speciale bracelet kan een hoop geld opleveren. In 2019 ging een bracelet onder de hamer van een $2500 Omaha toernooi van de WSOP. Uiteindelijk leverde deze bracelet een flink bedrag op van $50,000.

Vreemd genoeg zijn er ook bracelets die een stuk minder opleveren. TJ Cloutier bood zijn bracelet uit 2005 te koop aan op veilingsite eBay. De bracelet leverde hem een teleurstellend bedrag op van $2500. Zo zijn er nog een hoop andere bracelets van minder bekende spelers die over de jaren heen voor enkele duizenden dollars verkocht zijn

Wellicht ook interessant