FIFA-lootboxes tóch geen gokken

Author
Auteur Paco Houwer
playing playstation fifa
Laatst geüpdatet: feb 19th, 2024 Delen:

In 2020 werd er door het gerechtshof bepaald dat FIFA zich schuldig maakte aan het aanbieden van gokactiviteiten. De populaire FIFA-lootboxes werden beschouwd als een soort loterij, waardoor het gezien werd als gokken. De bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde vandaag echter anders en herroepte de opgelegde dwangsom van €11.000.000. De rechter oordeelde namelijk dat deze FIFA-lootboxes geen kansspel zijn.

Jarenlang hebben partijen gedebatteerd of loot boxes in videogames een vorm van gokken zijn. Al die tijd bleef het antwoord onduidelijk. Een nieuwe rechterlijke uitspraak in Nederland met betrekking tot EA Games, een divisie van Electronic Arts en FIFA player packs, die in dezelfde categorie vallen als loot boxes, helpt niet om het probleem (internationaal) op te lossen.

In 2018 beweerde de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) dat EA Games een kansspelmogelijkheid aanbood via haar FIFA Ultimate Team. Het videogamebedrijf kreeg vervolgens een boete opgelegd, omdat de KSA beweerde dat de player-packs in strijd waren met de Nederlandse gokwetten. EA was het daar niet mee eens en ging door met de verkoop van player-packs, waardoor EA uiteindelijk een boete van $11 miljoen werd opgelegd.

EA accepteerde deze boete niet en ging in hoger beroep. De rechtbank legde uit dat, omdat de packs geen op zichzelf staande producten zijn en alleen kunnen worden gebruikt met de FIFA-videogame, ze geen kansspel zijn. Als zodanig hebben ze geen vergunning nodig en kan er daarom geen boete zijn.

Wellicht ook interessant