Engelse kansspelautoriteit publiceert resultaten onderzoek gokken onder jongeren

Author
Auteur Paco Houwer
UKGC achtergrondfoto
Laatst geüpdatet: feb 19th, 2024 Delen:

In haar laatste onderzoek naar de gokreis en het gokgedrag van jongeren en volwassenen tussen 16 en 30 jaar, heeft de UKGC (United Kingdom Gambling Commission) een dieper inzicht gegeven in de manier waarop jongeren beginnen te gokken en de rol van hun familie en vrienden in die reis.

Het onderzoek, dat in opdracht van de UKGC werd uitgevoerd door 2CV op een steekproef van 962 respondenten, maakte gebruik van een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve methoden, waardoor de regelgever de standpunten van deze specifieke bevolkingsgroep in hun eigen woorden kon verkennen en hun eigen stem kon weerspiegelen.

Het onderzoek richtte zich op de impact van blootstelling aan online gokken in de kindertijd, op de rol van vrienden en familie bij gokactiviteiten en ten slotte op veranderende opvattingen over gokken op volwassen leeftijd.

Betrokkenheid bij gokken in de kindertijd

Als het gaat om vroege blootstelling aan gokken, ontdekten de onderzoekers dat betrokkenheid bij gokken of gokachtige activiteiten in de kindertijd voornamelijk passief was, d.w.z. betrokken of aanwezig zijn wanneer andere mensen gokten, in plaats van te worden geclassificeerd als proactief gokken door minderjarigen.

Als aanwezig of betrokken bij gokactiviteiten noemden de respondenten het kiezen van lotnummers, het krassen op krasloten of het uitkiezen van een paard voor een familielid om op te wedden. De meerderheid van de ondervraagden zei dat hun opvoeding ertoe had bijgedragen dat zij gokken als ‘een leuke traktatie’ beschouwden, maar vond dat zij niet actief door volwassenen tot gokken werden aangemoedigd.

Blootstelling aan zowel de positieve als de negatieve uitersten van gokken, zoals getuige zijn van grote winsten of grote verliezen, of geconfronteerd worden met extreem positieve of negatieve attitudes over gokken, heeft er echter toe geleid dat veel jongeren later in hun leven interesse in gokken zijn gaan tonen. In sommige gevallen heeft dit soort blootstelling helaas tot riskanter of schadelijker gokgedrag geleid.

Zo bevestigde 32% van de gematigde risico/probleemgokkers dat zij door hun ouders of familie werden aangemoedigd om te gokken zodra zij meerderjarig werden, tegenover 9% van degenen in de groep van niet/laag-risico gokkers.

Onder degenen die geloven dat hun ouders of voogden meer gokten dan de meeste mensen, was 32% van de gematigde risico/probleemgokkers en slechts 8% van de respondenten in de categorie niet-/laag-risicogokkers.

De rol van vrienden en familie

Onderzoekers kwamen tot de bevinding dat vrienden en familie een aanzienlijke rol speelden bij het vormgeven van gokgedrag, terwijl reclame en marketing een minder grote rol speelden bij het beïnvloeden van de neiging om te gokken. Reclame werd vaak genoemd als aanleiding of duwtje in de rug om te gaan spelen en minder vaak als reden om te gaan gokken.

De meerderheid van de 16- tot 25-jarigen zei dat zij ten minste de helft van hun gokpogingen met vrienden deden; omgekeerd bleek uit het onderzoek ook dat probleemgokken bij alle volwassenen vaker verband houdt met gokken in hun eentje.

Sociaal gokken kan groepsdruk creëren en de houding van mensen over wat als ‘normaal’ gokgedrag wordt beschouwd scheeftrekken, waarbij sommige jongeren zeggen dat ze zich door vrienden aangemoedigd voelen om meer uit te geven aan gokken.

Veranderende opvattingen over gokken komt met de leeftijd

Volgens het resultaat zijn jongeren het kwetsbaarst wanneer ze uit huis gaan en onafhankelijk worden van hun ouders.

Het hebben van een baan en financiële onafhankelijkheid gebeuren op hetzelfde moment als het verkrijgen van volledige legale toegang tot gokken en maken gokken op hun beurt toegankelijker en financieel haalbaarder. Tegen de leeftijd van 20-21 jaar lijkt het risico om aan gokken ten prooi te vallen het grootst, terwijl het minst waarschijnlijk is dat er stappen worden ondernomen om veilig te gokken.

Naarmate mensen ouder worden, blijkt uit het onderzoek echter dat hun gokgedrag verandert en varieert naargelang van hun persoonlijke ervaringen en de ervaringen van hun leeftijdsgenoten wat betreft winst en verlies, in combinatie met veranderingen in levensstijl en verantwoordelijkheid.

Foto Paco Auteur

Paco Houwer

Paco Houwer

Paco adviseert o.a. startende ondernemers en MKB'ers op het gebied van marketingcommunicatie en merkidentiteit. Dankzij zijn jarenlange content ervaring weet hij informatie goed leesbaar te krijgen voor onze websitebezoekers.

Wellicht ook interessant